[text- diktarkivet] | [tillbaks index] | [Malmgården]
[mamsell Sjöberg] | [länkar]

MALMGÅRDEN

Mamsell Josabeth Sjöberg

(1812-1882)

Din far, "sektern", sägs levde i musiken,
din mor ur böcker öste romantiken,
halvt bortglömd själv du fick till dödda´r vara.
Men du stack färger - inte garn och sticka -
i redikyln, tog stockholmsvyer kvicka,
som för vart år, som går, bli alltmer "rara".
 
Ur Moster Beata
Martha Rydell-Lindström
 

--- 

Ännu hade mamsell Bremers emanciperande samhällsromaner icke satt den ogifta kvinnans problem under debatt, och för en stackars ful borgarflicka utan friare fanns det vid denna tid egentligen endast tvenne vägar att välja i livet - husmamsellens eller guvernantens. Josabeth Sjöberg valde det senare, hon blev musiklärarinna. 

--- 

För övrigt synes hon ej alls ha varit av något livsfientligt, eller dyster sinnelag, trots sin ensamma ställning i livet. Många vänner och bekanta fann vägen till hennes små krypin på Söder och vi skall se, att hon själv hade en vaken blick för sin omgivning och ett livligt personintresse. Till hennes karakteristik må kanske anföras, att hon lär varit mycket road av att bli fotograferad - trots sin omtalade fulhet. 

--- 

Mamsell Josabeth tog i varje fall vara på denna sin lilla talang, och helt säkert har knåpandet med penna och pensel varit henne till förströelse och tidsfördriv under ensamma stunder. Det berättas till och med, att hon närt en så utpräglad passion härför, att man ständigt såg henne hålla på med att rita och måla. När andra damer anlände till kafferepens vederbörligen försedda med handarbeten, sågs mamsell Sjöberg efter en stund helt resolut plocka upp pennor, penslar och sitt lilla färgskrin ur piraten för att vara snart i full gång med sin älsklingssysselsättning. 

Göran Axel-Nilsson 
(1937) 
Historia kring Stockholm 
Wahlström Widstrand 1967

 
 

Länkar 

Josabeth Sjöberg representerad på Stockholms stadsmuseum
Josabeth Sjöberg - akvarell
Sveriges Radio, radipojäs, förebild Josabeth Sjöberg
Stockholms stadsarkiv
Stockholms stadsmuseum
[topp]
[text- diktarkivet] | [tillbaks index]
[Malmgården]